dossier

Aanslagen in Noorwegen

Schutter Oslo noemt Nederland in manifest

ANP/Redactie − 24/07/11, 10:36
reuters

In het manifest dat dit weekend opdook op het internet en dat wordt toegeschreven aan de man die verdacht wordt van de aanslagen in Noorwegen, wordt meerdere malen gerefereerd aan Nederland. De auteur, met het pseudoniem Andrew Berwick, wijdt uit over de gevaren van islamisering in Europa en noemt Nederland als een van de landen die slachtoffer zijn van de 'Islamitische kolonisatie van Europa door demografische oorlogsvoering'.

Hij voorspelt dat in 2070 55 procent van de bevolking in Nederland zal bestaan uit moslims.

In het manifest zijn grote stukken tekst opgenomen die geschreven zijn door ene Fjordman, een Noorse anti-islam blogger. Verschillende media speculeren over de vraag of Fjordman een pseudoniem is van de dader van de aanslagen.

Een van de stukken van Fjordman gaat over de toestand in Nederland. Ons land zou een totalitaire staat aan het worden zijn, als gevolg van de migratie van moslims. Hij noemt ex-moslim Ehsan Jami en diens vertrek bij de PvdA, en de buschauffeurs die een wijk in Gouda niet meer inwilden omdat ze lastig werden gevallen door Marokkaanse jongeren. Hij verwijt de Nederlandse media ook dat ze een negatief beeld van Geert Wilders neerzetten.

Ook verwijt de auteur de Nederlandse media dat ze Pim Fortuyn hebben afgeschilderd als een extreem-rechts politicus. Dat zou onrechtstreeks hebben geleid tot zijn moord door een 'linkse activist die zijn daad pleegde namens moslims omdat hij een gevaar vormde voor minderheden.'
 
De auteur roept in het stuk op om de Nobelprijs voor de Vrede uit te reiken aan Ayaan Hirsi Ali. Hij heeft het ook over cartoontekenaar Gregorius Nekschot en over de moord op Theo van Gogh. Hij wijdt uit over de reacties op de film Fitna van Geert Wilders. In een vraag- en antwoordrubriek vermeldt de auteur nog een rijtje van mensen die hij zou willen ontmoeten. Daarbij staat Geert Wilders. Hij schrijft er wel bij dat deze mensen hem 'voorlopig moeten veroordelen om hun eigen reputatie te beschermen'.

Eerder werd al bekend dat Anders Behring Breivik de PVV bewonderde. Hij noemde de partij 'de enige echte conservatieve partij die er bestaat'.